Skip to main content

Moon Halo

Moon halo. It happened last night (4/28) on Madiun clear sky. I had to lift my face up to 90° to see this rare spectacle. Did you see it too?

Did you know what moon halo is? Moon halo is a special condition where a ring of light surrounding the moon. It's not only happening to the moon but to the sun as well. When it happens to the sun it's possible to see twins or tiplets suns.

Moon halos occur when millions of tiny ice crystals in thin clouds high up in the Earth's atmosphere split and reflect the sun'slight bouncing off the Moon.
The phenomenon is quite rare, as the ice crystals have to positioned exactly right in relation to where you are looking up in order for the halo to appear.
So if you did see it, count yourself lucky!
www.mirror.co.uk

So I was lucky!

Unfortunately, I couldn't take any good picture of it. These are the only pictures I got.

Trust me, those pictures weren't light of a lamp.

I used my phone camera to shoot the sky. And the camera is, yeah...you know it. Ofcourse the pictures aren't clear at all. I apologize for that and for using pictures from other source.

Here it is, the moon halo. Beauuutiful, right? Picture taken from http://earthsky.org/space/what-makes-a-halo-around-the-moon

At that night when I looked at the sky, I was astonished. I couldn't say anything but "Subhanalloh" and "Wow", until I realized I had to tell my children about it. It was my first time to see this beautiful phenomenon. My children were astonished as well. Then they asked me what it was and how it was made.

#

I love to look at the night sky. I used to do it when I was a little girl. Laying on a matress outside the house, spotting and counting how many constellations I had found, looking for the red planet, dreaming of walking on the moon. Yes. My dream as a child was being an astronaut.

Space is a scary place. It is dark, weightless and has no temperature. But still, I dreamt of making a journey through space. Sounds too Star Trek, right? Yeah, the film was also influenced me so much.

Later, I understood that I can't be an astronaut. I'm not an engineer, I'm not a doctor. I'm not a scientist. I got bad grades on physics and I attended the so 'Earthy' classes. How is it possible to fly beyond the atmosphere when my basic study is animal science? It has a 'science' in its name, but the subjects I took wasn't the ones connected to the laboratories. :-D

So now, to me that big dream is still a dream. Maybe it's unreachable, but I still hold on to it. I can't walk on space but I can watch people do that. Alhamdulillaah there is TV and internet now. I can enjoy the film series like Cosmos: A Space Odyssey and imagining the universe of my own. Imagining is free, right?

Having such a big dream made me undestand that the Earth is just like a dust. We are very tiny and fragile. How can we be selfish and stubborn while we are 'nothing'? I believe that God has created this universe to let us know that there is more to learn. More and more so we can learn that we are far from perfection.

This article is to answer English Friday Weekly Challenge #17 Future Goals Now and Then. If you'd like to join, please, visit the link and submit yours.

Comments

  1. saya paling suka lihat bulan bulat penuh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apalagi pas baru terbit ya mbak. Cantiiik sekali.

      Delete
  2. Waah ternyata... :D
    Selama ini saya kira yg pny blog damarojat itu laki2. ternyata2 ibu :D . saya kemarin lihat namanya saat baca blog berbahasa Indonesia tentang Rosetta dan Philae. saya ingin komentar juga tapi tidak sempat. Setuju sekali dg kalimat2 terakhir post ini. Saya juga pecinta antariksa, tapi pengetahuan saya tidak sebanyak mbak. Salam kenal :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal kembali mbak Vita. Di blognya pak Sudibyo ya? Aduh mbak, pengetahuan saya cuma sebatas anak SD kok. Senang ketemu pecinta kosmos. :-)

      Delete
  3. Taking picture of the moon is never easy. Need the right tool. Hahaha.

    I believe that the sky is unlimited. Really love how you put it Mbak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. The right tool on the right side ya mas. :-)
      Btw, I can't find any comment form on your blog after it turned to dot com. Is it my browser?

      Delete
    2. Really? I didn't turn it off. Still receiving some comment there.
      Hiks. I think I need to change my blog again after this.

      Febriyanlukito.com

      Delete
  4. Oh...aku kelewatan moment ini. Ketika mbak diah nulis status di fb moon hello...tak pikir mb di lagi di luar..liat bulan, trus ber say helo sama bulan.....**dodol tenan aku kii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...eh di jogja kelihatan ga?

      Delete
  5. Actually the moon and sun halo is often happened in my place Mba. May be it caused by the extreme temperature changes from day to night. :p
    Your story is very interesting and I agree that halo is very pretty :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima kasih sudah berkunjung. Silakan berkomentar dengan baik dan sopan. Mohon maaf, segala komentar spam, yang berisi link hidup atau yang menyebabkan broken link serta komentar yang mencantumkan identitas tidak jelas akan dihapus.

Popular posts from this blog

Kegiatan Ibu Rumah Tangga Saat Anak Sudah Beranjak Dewasa

Disclosure: Tulisan ini merupakan artikel bersponsor


“Kamu enak, Dek, masih punya anak kecil. Anakku udah remaja, apa-apa maunya dia lakukan sendiri,” curhat seorang saudara saya.

“Mau apa nanti aku, ya, jadi ibu rumah tangga saat anak sudah beranjak dewasa?”

Saya cuma bisa nyengir saja. Sama deh, saya juga ibu rumah tangga. Beberapa tahun lagi mungkin saya bakalan mengalami hal ini juga. Banyak tuh ibu-ibu yang bercerita, dulunya si anak mau diajak ke mana-mana. Sekarang? Boro-boro diajak, anaknya aja jarang ada di rumah.

Dulu, pas repot-repotnya mengurus anak balita, kita inginnya anak kita cepat besar, biar lebih enteng. Eh, setelah anak benar-benar besar dan mandiri, kita juga kebingungan mau ngapain di rumah seharian. Istighfar.

“Ngurus Posyandu aja, Mbak,” jawab saya iseng.

Saudara saya itu tinggal di perumahan model cluster di wilayah Solo Baru, Jawa Tengah. Kota satelitnya Solo ini termasuk yang cepat berkembang. Maklumlah, Solo memang salah satu kota besar di Jawa Tengah. Pen…

Mengurus Lapor Jual Kendaraan

Siang ini saya mengurus lapor jual kendaraan ke Samsat Polres Kabupaten Madiun. Untuk apa mengurus lapor jual kendaraan? Lapor jual dilakukan saat seseorang menjual kendaraan bermotornya. Mengapa harus dilaporkan? Hal ini berkenaan dengan pajak kendaraan bermotor. Kendaraan yang telah dijual namun belum dilaporkan akan tetap dikenai pajak atas nama pemilik lama. Jika pemilik lama memiliki kendaraan lebih dari satu, sesuai Peraturan Pemerintah dikenai pajak progresif.

Kendaraan yang dikenai pajak progresif adalah mobil dan sepeda motor dengan kapasitas mesin di atas 250 cc. Jika seseorang memiliki kendaraan dua buah, makai dikenai pajak progresif 2% dari Nilai Jual Kendaraan Bermotor. Jika tiga buah, pajak progresifnya 2,5%; dan seterusnya.

Cara Menonaktifkan Fitur Talkback Pada HP Samsung Galaxy Core Duo

Ini adalah cerita cara menonaktifkan fitur Talkback pada HP Samsung Galaxy Core Duo.

Minggu lalu, tiba-tiba anak saya yang kecil lapor ke saya, "Bu, talkback itu gunanya untuk mengunci HP."

Naluri saya bekerja, apa maksudnya 'mengunci'? Ternyata betul dugaan saya, si Mas sedang berjuang mengembalikan settingan HP ayahnya yang dia utak-atik. Sejurus kemudian, dengan muka memelas, si Mas meminta bantuan saya.

Kejadian ini bukan pertama kalinya. Sudah kesekian kali si Mas bikin kecelakaan pada HP. Kecelakaannya pun bermacam-macam. Anehnya, HP ayahnya pula yang kena, padahal HP itu lebih penting daripada HP saya. Iya sih, HP saya kalah canggih jadi baru dilirik kala HP si Ayah tak ada.

Pernah si Ayah usul supaya si Mas diberi HP saja biar tidak mengusili HP orang tuanya, tapi saya tolak. Begini saja sudah bikin yang aneh-aneh, apalagi kalau punya sendiri. Lagipula bahayanya sangat besar kalau anak yang umurnya saja belum ada 7 tahun sudah punya HP sendiri.

Baca jug…